Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΥΤΕΡΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ - MY INDUSTRIAL HOUSE

  Ένας φίλος πρόσφατα μου ζήτησε να του δώσω μερικές ιδέες για να διακοσμήσει το χώρο του με industrial χαρακτήρα. Τι σημαίνει όμως industrial; Οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα αν ρωτήσεις γύρω σου.
 Industrial γενικά σημαίνει εργοστασιακό - βιομηχανικό και είναι το είδος του επίπλου που προωθήθηκε ως εύκολου σε μαζική παραγωγή, αποθηκεύσιμο με όσο το δυνατόν λιγότερο όγκο και όσο γινόταν ελαφράς κατασκευής για εύκολη μεταφορά.
 Τα χαρακτηριστικά ενός χώρου τύπου industrial είναι τα εξής:
1) οι τοίχοι είναι φτιαγμένοι είτε από εμφανή μπετά είτε σκέτο τούβλο, με σωληνώσεις που περνούν εξωτερικά
2) τα χρώματα είναι μουντά σκούρα, γκρίζα, ακόμη και λευκό στα νεο-industrial look 
3) τα έπιπλα είναι μεταλλικά ή με έντονα μεταλλικά στοιχεία.
Στην ουσία τα κυρίαρχα στοιχεία είναι μπετό και μέταλλο δηλαδή.
 Επίσης εγώ το θεωρώ πολύ ανδροπρεπές στυλ, οπότε ταιριάζει άψογα σε εργένηδες. Το παιχνίδι άσπρου και μαύρου, πλησιάζει αρκετά το αποτέλεσμα του βιομηχανικού, αλλά δεν είναι η απόλυτη συνταγή επιτυχίας.


  Το δεύτερο κυρίαρχο κομμάτι είναι τα χαρακτηριστικά του έπιπλα όπως η καρέκλα του Eames επάνω και η πασίγνωστη εργοστασιακή μεταλλική καρέκλα κάτω που στις μέρες μας γνωρίζει μεγαλύτερες δόξες απ' ότι στην εποχή της.

  Ο φωτισμός αποτελείται οπωσδήποτε από μεταλλικά φωτιστικά ή απλές λάμπες με καλώδια που κρέμονται από το ταβάνι. 




  Τα υλικά μπορεί να είναι τα πιο φτηνά ή τα πιο ακριβά που υπάρχουν στην αγορά. Συνήθως ''παντρεύονται'' εύκολα μεταξύ τους, μιάς και το μόνο που τα ξεχωρίζει είναι η ποιότητα των υλικών. Κανονικά βέβαια όλα τα industrial προϊόντα, δημιουργήθηκαν με τη λογική της απλότητας και της οικονομικής μαζικής παραγωγής για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πολλών ανθρώπων σε χαμηλό αγοραστικό κόστος.


 Το δέρμα, είναι το μόνο φυσικό υλικό που θα έβαζα σε ένα τέτοιο χώρο. Μια δερμάτινη πολυθρόνα, ίσως και λίγο kinky, που να κυριαρχεί στο χώρο και να δηλώνει ότι εδώ κατοικεί ένας εργένης με προσωπικότητα.
 Μιά ιδέα για τα έπιπλα που θα χρειαστείτε ως βασικά στοιχεία του χώρου. Το ράφι συγκεκριμένα, θα το έκανα ένα μπαρ με ποτά..... 

Περισσότερες ιδέες για τα έπιπλα μπορείτε να πάρετε από παλιότερο αφιέρωμα μου εδώ http://valentinabalafa.blogspot.gr/2011/01/furniture-history-part-1.html
                                              http://valentinabalafa.blogspot.gr/2011/01/furniture-history-part-2.html
                                              http://valentinabalafa.blogspot.gr/2011/07/blog-post_28.html
 Χοχο
Βαλεντίνα