Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

ΝΤΟΥΛΑΠΕΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Κάθε φορά που αλλάζει η εποχή, όλοι και όλες κυρίως προβληματίζονται με την αλλαγή των ρούχων στη ντουλάπα μας.
Πως θα τα χωρέσω; Τι να κρατήσω λίγο ακόμη; Τι να μην βγάλω από τα χειμωνιάτικα ακόμη;



Χμμμμ
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Χρειάζεστε μια λειτουργική ντουλάπα πρώτο και βασικότερο απ' όλα και φυσικά να βάλετε στη σωστή θέση και όπου σας βολεύει εσάς καλύτερα το κάθε τι, από τα ρούχα ως τα αξεσουάρ.

Αν είστε εργένης -α , είναι λίγο πιο εύκολα τα πράγματα. Αν είστε παντρεμένοι και ο σύζυγος φοράει αρκετά κοστούμια λόγω επαγγέλματος, τότε οι κυρίες θα ζοριστείτε να τα χωρέσετε όλα αν δεν έχετε τη σωστή ντουλάπα.



Ά ΦΑΣΗ ΝΤΟΥΛΑΠΑ

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, αν είστε σε φάση να αγοράσετε ντουλάπα, να ξεκινήσετε βλέποντας μόνο αυτές με συρόμενες πόρτες - μηχανισμό για εξοικονόμηση χώρου. Οι ανοιγόμενες πόρτες θα σας ''στεναχωρήσουν'' σε περίπτωση που το υπνοδωμάτιο σας είναι σχετικά μικρό. Επίσης, εγώ προτιμώ καλύτερα τις ντουλάπες που μπορεί ένας μαραγκός να τις φτιάξει στα μέτρα σας, καλύπτοντας ολόκληρο τον τοίχο, σε περίπτωση που δεν νοικιάζετε και σας ανήκει η κατοικία. Έτσι, θα έχουμε περισσότερο χώρο αποθήκευσης. Είδατε πόσες λεπτομέρειες έχουμε να καλύψουμε;

Ντουλάπα που καλύπτει όλο το ύψος του τοίχου, με συρόμενες πόρτες που αφήνουν όλο το χώρο του υπνοδωματίου δικό σας.

Επίσης, στο πατάρι της ντουλάπας είναι προτιμότερο να ξοδέψετε λίγα χρήματα παραπάνω και να βάλετε πτυσσόμενους μηχανισμούς με ράγα για κρεμαστά ρούχα. Έτσι ξεκινάμε με την αποθήκευση ρούχων όμορφα, τακτοποιημένα σε θήκες κλειστές με τις αρωματικές λεβάντες χωρίς να τσαλακώνονται την περίοδο της φύλαξης και ανα πάσα στιγμή μπορείτε να κατεβάσετε ότι θέλετε να φορέσετε χωρίς να παιδεύεστε κατεβάζοντας τα φθινοπωρινά ρούχα σας μαζί με τα βαριά χειμωνιάτικα.



Η ντουλάπα επίσης πρέπει να σχεδιαστεί εσωτερικά, ανάλογα με τα ρούχα και τις ανάγκες που πρέπει να καλύψει στην καθημερινότητα σας. Είναι σημαντικό να δείτε προσεκτικά αυτό το κομμάτι και να τη σχεδιάσετε σωστά γιατί δύσκολα θα μπορέσετε να αλλάξετε κάτι μετά. Κάθε αλλαγή έχει και το ανάλογο κόστος. Στη Γ' φάση θα σας αναφέρω τις πιο απαραίτητες θέσεις της ντουλάπας.

Β' ΦΑΣΗ ΠΛΥΣΙΜΟ - ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΡΟΥΧΩΝ

Πριν αρχίσετε να κατεβάζετε από το πατάρι διάφορα ρούχα, πρώτα τακτοποιήστε σιγά σιγά αυτά που ήδη έχετε γύρω σας. Ξεχωρίστε τα ρούχα ως εξής
  • αυτά που είναι πολύ λεπτά και δεν θα τα φορέσετε άλλο γι' αυτή τη σαιζόν -πλύντε τα 
  • επίσης, τα ρούχα που θέλουν καθαριστήριο
  • τα ρούχα που δεν φορέσατε και παραμείνανε κρεμασμένα πιάνοντας το χώρο στη ντουλάπα, χαρίστε τα, μαζί με αυτά που δεν σας κάνουν άλλο πια.

Έχετε ρούχα καθαρά σιδερωμένα έτοιμα για αποθήκευση και χώρο αρκετό στη ντουλάπα σας για να υποδεχθούν τα περσινά πλυμένα και αρωματισμένα, κάνοντας μόνο μισή δουλειά!


Γ' ΦΑΣΗ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΝΤΟΥΛΑΠΑΣ

Θα χρειαστείτε οπωσδήποτε τους εξής χώρους:

  • στο κεντρικό μέρος της ντουλάπας, ένα χώρο για μακριά σε ύψος κρεμαστά ρούχα, όπως παλτό και φορέματα, που όμως να μην καταναλώνει πάνω από το ένα τρίτο της (κατα προτίμηση να ξεκινά από δεξιά ή αριστερά)
  • τα υπόλοιπα δύο τρίτα να χωριστούν σε δύο ή τρία ίσα μέρη (ανάλογα τα ύψη μας) και να φιλοξενούν επίσης ράγες για πιο κοντά κρεμαστά ρούχα (μπλουζάκια, ζακέτες, μπουφάν, παντελόνια) είναι πιο εύχρηστο να είναι όλα κρεμασμένα, χωρίς να τσαλακώνουν τα σιδερωμένα και να βλέπετε όλα σας τα ρούχα
  • συρτάρια; τι θα γίνει με τα συρτάρια; δεν θα έχουμε θα με ρωτήσετε; Τι θα βάλουμε στα συρτάρια είναι το ερώτημα όμως. Από εσώρουχα, κάλτσες έως και νυχτικά, πυζάμες, αξεσουάρ, φουλάρια θα έλεγα εγώ.

Υπάρχει επίσης ποικιλία σε τρόπους οργάνωσης συρταριών, από κουτιά, θήκες, πλαστικά χωρίσματα αποθήκευσης...




  • Ωραία λύση είναι μια εντυπωσιακή συρταριέρα, αλλά μόνο σε περίπτωση που έχετε μεγάλο χώρο ως δωμάτιο. Κατά τα άλλα τη βρίσκω περιττή. Εμένα προσωπικά με βολεύουν πολύ τα κομοδίνα δεξιά και αριστερά του κρεβατιού. Βάζω σε ένα συρτάρι τα εσώρουχα μου, σε άλλο τις κάλτσες, τα καλσόν και σε ένα τρίτο τα νυχτικά και τις πυζάμες, γιατί πρίν ξαπλώσω έχω δίπλα στο συρτάρι αυτό που θέλω και όταν σηκώνομαι παίρνω κάλτσες και εσώρουχα.
  • Αν όμως θέλετε να έχετε τα πάντα στη ντουλάπα, τότε πρέπει να τοποθετήσουμε συρτάρια στο μέρος που καλύψαμε με ράγες για κοντά ρούχα, κατά προτίμηση στο μέσο γιατί μας κάνει το ύψος, ώστε να μη χρειάζεται να σκύβουμε. Εγώ για τις ανάγκες μου θα ήθελα 2 ρηχά συρτάρια (για αξεσουάρ, καλτσες και φουλάρια) ώστε σαν χώρος να μετρά για ένα συρτάρι και άλλα δύο βαθιά ή καλύτερα ένα, για τις υπόλοιπες ανάγκες. Έτσι μας μένει ένας τρίτος χώρος κάτω χαμηλά που μπορούμε να τον χωρίσουμε στα δύο και να βολέψουμε στο ένα μέρος σεντόνια, σκεπάσματα και στο άλλο παπούτσια με τσάντες. 
Ένα πρόχειρο σχέδιο για να έχετε εικόνα, είναι αυτό:


όπως βλέπετε υπάρχει ποικιλία διαμόρφωσης, ανάλογα με τις ανάγκες


Σας κάλυψα πιστεύω και με το παραπάνω φίλοι μου. Αν έχετε κάποια απορία ή ερώτηση, γράψτε μου στα σχόλια και θα σας απαντήσω. 

Φιλιά πολλά!

Χοχο

Βαλεντίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου