Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Ένα ιδιαίτερο Διαμέρισμα - Formica


Το διαμέρισμα Formica που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Hector Ruiz-Velazquez βρίσκεται στην Μαδρίτη και είναι μόλις 80 τετραγωνικά μέτρα. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε τα πάντα να περιφέρονται γύρω από την κουζίνα και αυτή να είναι το κέντρο του «σύμπαντος» του σπιτιού. Η κουζίνα είναι αφετηρία και τερματισμός όλων των δραστηριοτήτων.

Πέρα από τη χρηστικότητα της κουζίνας, το διαμέρισμα είναι το καλύτερο παράδειγμα του πως μπορεί ένας χώρος να είναι πολυτελής, αλλά όχι πομπώδης. Να έχει ακριβά συστατικά, αλλά όχι βαρύγδουπα. Να είναι ώριμο και συνάμα νεανικό, να είναι σοβαρό και μαζί χαρούμενο, χωρίς το ένα χαρακτηριστικό να κάνει το αντίθετό του να μοιάζει παράταιρο, ή ασύμβατο.

Η χρήση των υλικών, όπως το μάρμαρο, μπορεί από μόνο του να δώσει πολυτέλεια σε έναν χώρο, η χρωματική του επιλογή όμως του δίνει και μία άλλη κατεύθυνση όπου μαζί με το κίτρινο – που υπάρχει σε ισχυρές δώσεις – και κάνοντας αντίθεση με αυτό, διατηρεί την αξία του γίνεται όμως και η αιτία του να ζωντανέψει τόσο πολύ το κίτρινο που δίνει την νεανικότητα και την φρεσκάδα.
Το γκρι, που πρέπει να είναι το κυρίαρχο χρώμα (εκτός του λευκού), διατηρεί και τη σοβαρότητα και την αρμονία μεταξύ των χρωμάτων αποτρέποντας την κυριαρχία κάποιων από αυτών και υπενθυμίζοντάς τα ότι είναι εκεί για να δώσουν κάτι από τον χαρακτήρα τους και όχι να χαρακτηρίσουν το χώρο.

Το κομμάτι με το νερό υπέροχο, μεγεθύνει τα πάντα, το χώρο την αισθητική, τη διάθεση.




Φωτογραφίες: Pedro Martinez

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου